Waarom les in kanoën?

Een beetje kanoën is niet moeilijk. Waarom dan toch een cursus? Als je grotere afstanden wilt gaan varen of sneller wilt varen, is het verstandig de kanotechniek goed aan te leren. Beter direct een goede techniek aangeleerd, dan met veel moeite een slechte techniek afleren. Een goede techniek voorkomt blessures, maakt het kanoën schijnbaar moeiteloos, verhoogt de veiligheid en het plezier in kanoën. Daarnaast is er een aantal speciale technieken die je bij het varen op zee of stromend water nodig hebt. Ook deze technieken kan je leren en oefenen bij onze vereniging.

Wat biedt de GKV

Kanoclinics

Wil je eens ruiken aan het kanovaren? Met collega's een dagdeel op pad of een kinderfeestje organiseren? GKV biedt een tweetal clinics aan: toerkanoën en kanopolo. Zie de clinics-pagina voor meer informatie.

Introductiecursus Kajakvaren (IK)

De introductiecursus bestaat uit vijf lessen van ongeveer twee uur en vindt plaats in de maanden april tot en met september. Tijdens deze cursus leer je de beginselen van de vaartechniek, boottypen en bootbehandeling en maak je kennis met de vereniging. Zie voor meer informatie de pagina over de introductiecursus.

De Introductiecursus Kajakvaren is de eerste stap in de opleidingsstructuur van het Watersportverbond. Via Kajakvaardigheid A (KVA) en Kajakvaardigheid B (KVB) kun je bijvoorbeeld de Kajakveiligheidstest (KVT) doen, gevolgd door Zeevaardigheid (ZV) en daarna Zeevaardigheid Extra (ZVE).

Kajakvaardigheids diploma A (KVA)

Het diploma KVA (Kajak Vaardigheid A) is een diploma van het Watersportverbond. Het is een algemeen (niet discipline-specifiek) diploma en is een goed vervolg op de introductiecursus. Natuurlijk mogen ook de oude rotten dit diploma halen. Voor iedereen die Zeevaardigheid wil halen, wordt het verplicht. De praktijkvaardigheden KVA worden aangeboden in een cursus van ongeveer acht weken met afsluitend zowel een praktijk- als theorie-examen.

Wat je moet  kunnen voor het diploma KVA:

Je moet de basiskanovaardigheden goed kunnen uitvoeren (instappen, sturen, zijwaarts verplaatsen enz), je moet een theorie-examen halen (onderkoeling, vaarregels, materiaalkennis, enzovoort) en je moet een redelijke afstand kunnen varen en meegedaan hebben aan een kanotocht van minimaal drie uur.

Meer informatie: rotanidroocsusruc.[antispam].@groningenkv.nl

kajakopleidingen-wsv
klaas-kentercursus
Theoriecursus Zeevaardigheid
2019-03-08-20-56-56
2019-03-08-21-05-13

Kentercursus

Een populaire cursus van de GKV is de Kentercursus, die in het winterseizoen in een zwembad wordt gegeven gedurende een aantal zondagmiddagen. Hier kan iedereen, beginnend tot gevorderd, z'n kajaktechnieken oefenen, zoals onderwater uitstappen, steunen, scullen en rollen.

Contactpersonen: Lineke Davids en Gert Luinstra  susrucretnek.[antispam].@groningenkv.nl

Kentercursus theorie

Instructeurscursus

Bij de GKV zijn verschillende ervaren, door het Watersportverbond opgeleide, instructeurs aanwezig. Op hun beurt verzorgen enkelen van hen voor ervaren vaarders die daarin geïnteresseerd zijn, met enige regelmaat een interne instructeurcursus. Kandidaten leren hier hoe ze beginnende kanoërs een basis kunnen geven in de techniek van het kanovaren en zij worden daarna ook ingeschakeld voor het geven van introductiecursussen.

 

Gevorderdencursus/training

Om de finesses van het kanovaren onder de knie te krijgen organiseert de GKV de gevorderden-cursus. In deze cursus wordt erg op de kanotechniek gelet en komen allerlei speciale technieken aan de orde. De cursus is bestemd voor leden die al wat langer varen, en dus vertrouwd zijn met verschillende boten. Je kunt hierover contact opnemen met de contactpersoon.

Contactpersoon: Klaas Sjollema, Lutger Bakema

Sleutelcursus

Met een e-mail aan rotanidroocsusruc.[antispam].@groningenkv.nl kun je je opgeven voor een sleutel voor het clubgebouw. Je wordt dan uitgenodigd om deel te nemen aan de eerst volgende sleutelcursus.


Naast het volgen van een introductiecursus, is er voor nieuwe leden de verplichte sleutelcursus. Nieuwe leden ontvangen, na borg betaling, een magneetsleutel die hen toegang verschaft tot de Loods. De omgang hiermee, en de kennismaking met de GKV huisregels zal in deze, een dagdeel durende, sleutelcursus uitgelegd worden. 

Overige trainingen

De GKV organiseert het hele jaar door diverse trainingen waar in principe alle leden aan kunnen deelnemen. Gedurende de zomertijd is er op woensdagavond een boottraining voor iedereen die zijn of haar techniek, uithoudingsvermogen, bootbeheersing enz. wil verbeteren. De gevorderdentraining wordt op de dinsdagavond gehouden. Tijdens de wintertijd is er op maandagavond een algemene conditie-training in een gymzaal. Verder zijn er natuurlijk de kanopolo- en vlakwater wedstrijd trainingen op verschillende tijdstippen bijna het hele jaar door,  op het water of in ons krachthonk.